Acupunctuur Gerben De Schuiteneer

Hoe behandel je tinnitus met acupunctuur?

Hoe behandel je tinnitus met acupunctuur?

Tinnitus, oftewel oorsuizen, kan een bijzonder vervelende en hardnekkige klacht zijn. Het geluid dat je hoort kan variëren van een constante ruis tot een hoge piep, en het kan variëren in intensiteit. Als acupuncturist richt je je niet alleen op het

 verlichten van de symptomen, maar ook op het vinden en behandelen van de onderliggende oorzaak. In deze blogpost duiken we dieper in de verschillende oorzaken van tinnitus en hoe acupunctuur een effectieve behandeling kan bieden.

Wat is Tinnitus?

Tinnitus is een aandoening waarbij iemand geluiden hoort die niet afkomstig zijn van een externe bron. Deze geluiden kunnen variëren van een constante zoem, piep of ruis, tot geluiden die op het ritme van de hartslag lijken. Tinnitus kan tijdelijk zijn of een chronische aandoening worden die het dagelijks leven beïnvloedt.

 

Oorzaken van Tinnitus

1. Stress en Spierspanning

Een veelvoorkomende oorzaak van tinnitus is stress. Wanneer je onder stress staat, kunnen de spieren in je lichaam, inclusief die in je nek, continu onder spanning staan. Dit kan leiden tot een samentrekking van de nekspieren, wat op zijn beurt weer invloed heeft op de kaak- en halsspieren. De spieren in de hals staan in verbinding met het trommelvlies via een ligament, de musculus tensor tympani (Nederlands: trommelvliesspanner). Spanning in de hals kan door spanning op dit ligament te zetten direct spanning op het trommelvlies uitlokken en zo tinnitus veroorzaken.

Wat je moet weten: Stressgerelateerde tinnitus kan vaak worden verlicht door acupunctuur, vooral door te focussen op de nek- en halsregio. Acupunctuur kan helpen om de spierspanning te verminderen en het stressniveau te verlagen. Het is echter belangrijk om te realiseren dat, aangezien stress vaak terugkomt, regelmatige behandelingen nodig kunnen zijn om langdurige verlichting te bieden.

Praktische tips: Naast acupunctuur kan het nuttig zijn om stress in je dagelijks leven te verminderen door mindfulness-oefeningen en meditatie. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van je schermtijd. Veel mensen ervaren stress door constante blootstelling aan digitale media, zoals social media en nieuwsapps, wat kan bijdragen aan verhoogde spierspanning en stress. Probeer je gebruik van elektronische apparaten te beperken en neem regelmatig pauzes om te ontspannen.

 

2.Tinnitus door Uitputting en Nier-Energie

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt tinnitus soms toegeschreven aan een “Nier-energie leegte”. Nier-energie is cruciaal voor ons verouderingsproces en onze algemene gezondheid. Wanneer deze energie uitgeput raakt, bijvoorbeeld door overmatig druggebruik of andere belastende factoren, kan dit leiden tot symptomen zoals tinnitus.

Wat je moet weten: Tinnitus door uitputting is vaak lager van toon en kan verergeren bij koude of vermoeidheid. Acupunctuur kan effectief zijn bij het versterken van de nier-energie en het verminderen van tinnitus die voortkomt uit een tekort aan deze energie. Naast acupunctuur zijn er enkele levensstijlmaatregelen die je kunt nemen, zoals het dragen van warme kleding en het drinken van warme soepen, om je nier-energie te ondersteunen.

 

3. Permanente Gehoorschade

Een andere vorm van tinnitus is permanente gehoorschade. Deze tinnitus is constant en verandert niet van toon of intensiteit. Vaak is deze vorm van tinnitus een combinatie van factoren, waaronder een langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus en de aanwezigheid van stress. Wanneer je onder stress staat, kunnen je gehoorgangen gevoeliger worden voor geluiden, wat de tinnitus kan verergeren, vooral bij intens geluid.

Wat je moet weten: Acupunctuur kan enige verlichting bieden bij tinnitus veroorzaakt door permanente gehoorschade, maar het effect is meestal tijdelijk. Het is essentieel om verdere schade aan je gehoor te voorkomen door blootstelling aan harde geluiden te vermijden.

Belangrijk om te onthouden: Het is cruciaal om tijdig op te treden bij de eerste tekenen van tinnitus door stress om te voorkomen dat de aandoening zich ontwikkelt tot permanente gehoorschade. Vroege behandeling kan helpen om de ernst van de symptomen te beperken en verdere schade te voorkomen.

 

4. Tinnitus en Spijsvertering

Een minder bekende oorzaak van tinnitus kan gerelateerd zijn aan spijsverteringsproblemen. Vanuit een oosters perspectief lijkt de link tussen spijsvertering en tinnitus misschien vreemd, maar de nervus vagus, een belangrijke zenuw die de spijsvertering en andere organen verbindt, speelt hier de hoofdrol. Problemen met de spijsvertering kunnen dus indirect invloed hebben op tinnitus.

Wat je moet weten: Door acupunctuur kunnen we de spijsvertering verbeteren en daarmee indirect de tinnitus verlichten. Het kan nuttig zijn om je eetgewoonten te verbeteren en aandacht te besteden aan je spijsvertering om een bredere benadering van je klachten te bereiken.

 

Acupunctuurpunten voor Tinnitus

Acupunctuur biedt verschillende mogelijkheden om tinnitus te behandelen, afhankelijk van de oorzaak.

Hier zijn enkele effectieve acupunctuurpunten:

YNSA (Yamamoto New Scalp Acupuncture) Punten
  • YNSA Ear Yin
  • YNSA Ear Yang
  • YNSA Tinnitus 1
  • YNSA Tinnitus 2
Craniaal Punt
  • YNSA Craniaal Punt VIII – Het punt van de miltenergie
Lokale Punten
  • Drievoudige warmer 17 (SJ17)
  • Drievoudige warmer 21 (SJ21)
  • Galblaas 2 (GB2)

Deze punten kunnen helpen bij het verlichten van tinnitus door het bevorderen van de doorstroming van energie en het verminderen van spierspanning. Een holistische aanpak met deze punten, gecombineerd met YNSA, kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van je symptomen.

 

Conclusie

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, en de behandeling ervan vereist een aanpak op maat. Acupunctuur kan een effectieve behandeling bieden voor tinnitus door het aanpakken van onderliggende oorzaken zoals stress, uitputting, gehoorschade en spijsverteringsproblemen. Het is belangrijk om naast acupunctuur ook andere levensstijlveranderingen en maatregelen te overwegen om een optimale verlichting van de symptomen te bereiken.

Als je last hebt van tinnitus en benieuwd bent naar hoe acupunctuur jou kan helpen, neem dan gerust contact op met onze praktijk. Wij bieden gepersonaliseerde behandelingen en praktische tips om je welzijn te verbeteren.

Wellicht ook interessant

Interesse?

Klik op de knop hiernaast en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Klik op de knop hieronder en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.